Nevüs doðum izi veya ben anlamýna gelen Latince bir kelimedir.

Derideki konjenital iþaretler için kullanýlan genel bir terimdir.

Mole Latincede “benek” kelimesi için kullanýlmaktadýr. Konjenital ise "doðuþtan gelen" demektir.

Nevi, nevüsün çoðuludur. Konjenital neviler doðuþta mevcuttur.

Ýki çeþit ben bulunmaktadýr: konjenital ve edinilmiþ. Pek çok bebek bensiz doðar.

Zamanla benler görünmeye baþlar. Yirmi yaþýndan itibaren çoðu insanda 20-40 civarýnda kolaylýkla görünebilen ve vücudunun her yanýna daðýlmýþ ben mevcuttur.

Bu benler yaþarken ‘edinilir’ ve genellikle kurþunkalemin tepesindeki silgi büyüklüðünü geçmez. Sadece bazý bebekler (100’de 1 oranýnda) bir benle, yani konjenital bir nevüsle doðmaktadýr.

Bu benlerin büyüklükleri deðiþmektedir: 0,6 santimetreden küçük olabildiði gibi neredeyse tüm vücudu kaplayaný da vardýr ki bunlara “dev konjenital nevüs” adý verilir.

Ben Tedavi vücutta bulunduðu yere göre ‘’"bathing trunk nevus" veya "garment nevus" gibi isimler alýr. Büyük nevi, yetiþkinde 20 santimden ve bebekte 8 santimden büyük çapa sahip olarak ya da yüz veya ayak gibi bir vücut alanýnýn büyük kýsmýný kaplayan diye tanýmlanmýþtýr.

Nevi büyüklük, þekil, yüzey dokusu ve tüylülük bakýmýndan çok çeþitlilik göstermektedir. Rengi açýk tabadan simsiyaha dek deðiþmektedir.

Çoðu kahverenginin tonlarýndadýr. Bazýlarý ince tüylü iken çoðunda uzun, kalýn, koyu renkli, kaba görünümlü veya kývýrcýk tüy bulunur. Bu tüyü kesmek veya týraþ etmek geliþimini artýrmaz.

Bazýsý kalýcý olarak “tüyleri ürpermiþ” bir görünüme sahiptir zira piloerektör adý verilen küçük kasý epey büyümüþtür. Bu minik kas, soðuða maruz kaldýðýnda insan cildi üzerindeki tüyün dimdik durmasýný saðlar.