Kurumlar Vergisi Kanunu Yayýmlandý
Kurumlarýn vergi oranýný 1 Ocak 2006'dan geçerli olmak üzere yüzde 30'dan 20'ye düþüren yeni Kurumlar Vergisi Kanunu, bugünkü Resmi Gazete'de yayýmlandý.
Temel Vergi Kanunlarýnýn yeniden yazýmý çalýþmalarý çerçevesinde düzenlenen yeni Kurumlar Vergisi Kanunu ile sermaye þirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluþlarý, dernek veya vakýflara ait iktisadi iþletmeler ve iþ ortaklýklarýnýn kazançlarý kurumlar vergisine tabi olacak.
Kamu idare ve kuruluþlarýnca, tarým ve hayvancýlýðý, bilimi, fenni ve güzel sanatlarý öðretmek amacýyla iþletilen okullar, okul atölyeleri, konservatuarlar, kütüphaneler, müzeler, sergiler, kitap, gazete, dergi, yayýnevleri, yetkili idari makamlarýn izniyle açýlan yerel, ulusal veya uluslararasý nitelikteki sergiler, fuarlar, panayýrlar, ÖÝB, Özelleþtirme Fonu, TOKÝ, Milli Piyango Ýdaresi Genel Müdürlüðü, Darphane ve Damga Matbaasý Genel Müdürlüðü ile askeri fabrika ve atölyeler kurumlar vergisinden muaf tutulacak.
Türkiye'de kurulu menkul kýymet yatýrým fonlarý ile menkul kýymetler yatýrým ortaklýklarýnýn portföy iþletmeciliðinden doðan kazançlarý, portföyü Türkiye'de kurulu borsalarda iþlem gören altýn ve kýymetli madenlere dayalý yatýrým fonlarý veya ortaklýklarýnýn portföy iþletmeciliðinden doðan kazançlarý, gayrimenkul yatýrým fonlarý veya ortaklýklarýnýn kazançlarý, emeklilik yatýrým fonlarý, konut finansmaný fonlarý ve varlýk finansmaný fonlarýnýn kazançlarý kurumlar vergisinden muaf tutulacak.
Okul öncesi eðitim, ilköðretim, özel eðitim ve ortaöðretim özel okullarý ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanýnan vakýflara veya kamu yararýna çalýþan derneklere baðlý rehabilitasyon merkezlerinin iþletilmesinden, faaliyete geçilen ilk 5 hesap dönemi itibariyle elde edilen kazançlara da vergi istisnasý uygulanacak.
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüðü ile Türkiye Futbol Federasyonu Teþkilat Kanunlarý kapsamýnda yapýlan sponsorluk harcamalarýnýn amatör spor dallarý için tamamý, profesyonel spor dallarý için de yarýsý indirime konu edilecek.
Yeni düzenlemeyle, kamu kuruluþlarýna baðýþlanan okul, saðlýk tesisi, öðrenci ve yetiþtirme yurtlarý, huzurevi ve rehabilitasyon inþasý dolayýsýyla yapýlan harcamalar ile baðýþ ve yardýmlarýn tamamý vergiden indirilebilecek.
Doðal afetler dolayýsýyla Baþbakanlýk aracýlýðýyla makbuz karþýlýðý yapýlan ayni ve nakdi baðýþlarýn tamamý da vergiden düþürülecek.
Kanun çerçevesinde, kurumlarýn, ortaklýklarýndan veya ortaklarla ilgili kiþilerden doðrudan veya dolaylý olarak temin edilerek iþletmede kullandýklarý borçlarýn, hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin 3 katýný aþan kýsmý, '' örtülü sermaye '' sayýlacak.
Kanunla, daha önce 1-15 Nisan olarak düzenlenen beyan dönemi de uzadý. Buna göre kurumlar vergisi beyannameleri, 1-25 Nisan tarihleri arasýnda verilecek. Vergi ise eskiden olduðu gibi ay sonuna kadar ödenecek.